marți, 22 ianuarie 2013

ASTRA FILM ON TOUR - CLUJ NAPOCA, 25-27 IANUARIE 2013

          În perioada 15-21 octombrie 2012 a avut loc la Sibiu a XII-a ediție Astra Film Festival, cel mai vechi festival internațional din România și un eveniment major în peisajul cinematografiei documentare din Europa.

          Filmele premiate şi cele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere din partea publicului Astra Film, călătoresc prin ţară, pentru toţi iubitorii acestui gen cinematografic. Paisprezece filme documentare cu subiecte variate vor fi proiectate la Cinema Victoria intre 25 și 27 ianuarie 2013.





VINERI, 25 IANUARIE

15:00 
MAMA ILLEGAL (Austria, 2011) - 102 min.

Synopsis: Le-au dat contrabandistilor toti banii si si-au riscat viata fugind peste granita: trei femei, ce provin dintr-un orasel din Republica Moldova, locuiesc acum in Austria si lucreaza ca menajere. Pe langa faptul ca muncesc din greu, ele traiesc in ilegalitate, fara documente si fara sa-si fi vazut copiii si familia de ani intregi. Un film despre pretul platit pentru indrazneala de a visa la o viata mai buna.



17:00

MY KOSHER SHIFTS (UK, 2011) - 22 min.

Synopsis:
Povestea unui hotel pentru evrei ortodocsi din Londra prin ochii lui Iris, receptionista. Straina fiind de acest mediu, Iris, o tanara atee din Tel-Aviv, este surprinsa de intimitatea si franchetea dintre ea si oaspetii hotelului, evrei religiosi din diferite secte si cu diferite experiente de viata. Fiind studenta la sectia de regie documentare, ea hotaraste sa stranga materiale cu dialogurile interesante dintre evreii religiosi si cei atei, creand un documentar personal si neconventional, care deschide o fereastra catre fascinanta cultura evreiasca.



MUZICANTUL DIN GOTTINGEN (ROMANIA, 2012)- 17 min

Synopsis: 
Muzicantul din Göttingen prezinta povestea lui Peter, un acordeonist rrom, originar din Romania, care isi petrece mare parte din an cantand pe strazile din Göttingen, Germania. Se afla in Göttingen de aproape 20 de ani si este un personaj binecunoscut in oras deoarece canta in piata principala, dar si la petreceri private. In ciuda traiului sau relativ lipsit de griji si a succesului ca muzicant ambulant, Peter duce in suflet o povara. Dorul de casa nu paraseste niciodata sufletul nostalgic al unui artist.



GANGSTER PROJECT (GERMANIA/AFRICA DE SUD, 2011) - 54 min

Synopsis: 
In Cape Town, Africa de Sud, una dintre cele mai violente si inegale societati, un tanar alb, student la film, porneste la drum cu cameramanul sau, parasind confortul cartierului sau pazit. Vrea sa faca un film cu gangsteri, cu gangsteri adevarati. Dupa o indelungata cautare a unui personaj „cinematografic" potrivit, el gaseste gasca perfecta si intra in ritmul ei de zi cu zi. Curand, realitatea isi spune cuvantul si viata claustrofoba de gangster nu se prea potriveste cu asteptarile lui. La 20 de ani dupa primele alegeri democratice, Africa de Sud ramane o societate adanc divizata, una in care dialogul si intelegerea par imposibile, de neatins. Proiectul Gangster este un film intre fictiune si realitate, in care sunt dezvaluite adevaruri reale si fictiunea inceteaza a mai fi fictiune.



19:00
AICI... ADICA ACOLO (ROMANIA, 2012) - 76 min

Synopsis: 
Ani si Sanda sunt doua fete din Maramures, crescute de bunici. Parintii lor muncesc in Spania, la fel ca multi alti romani. Cand au plecat, planul parintilor suna promitator: cu banii castigati in Spania vroiau sa-si cumpere o casa in care toata familia sa fie fericita. Dupa mai mult de zece ani, lucrurile nu s-au desfasurat conform planului si casa cea mare e departe de a fi terminata. Laura Capatana-Juller le-a insotit pe Ani si Sanda timp de trei ani, urmarind cu afectiune si talent incercarile prin care au trecut cele doua fete devenite adolescente in absenta parintilor. Un film despre o problema globala vazuta prin microscopul filmarii directe.



21:00
NOOSFERA (ROMANIA, 2012) - 55 min

Synopsis: 
Iubirea adevarata este posibila. Asta le spune profesorul de sociologie Nicolae Dumitru studentilor sai. Dar cum poate fi gasita? Profesorul si-a dezvoltat propria teorie, bazata pe cercetare stiintifica si pe propriile predictii asupra viitorului. Cu toate acestea, in viata lui particulara, lucrurile au luat adesea o turnura diferita si teoria lui nu a fost intotdeauna de ajutor. Fiecare esec din casnicii i-au afectat si marimea apartamentului in care locuieste, acesta micsorandu-se cu fiecare divort. Cand, in cele din urma, profesorul intalneste dragostea adevarata, teoria lui pare a se adeveri... pana cand viata isi spune din nou cuvantul.




SAMBATA, 26 IANUARIE

15:00
ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI (ROMANIA, 2012) - 92 min

Synopsis: 
Situatia din Rosia Montana se caracterizeaza printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporatii românesti cu actionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporatia planuieste sa rada de pe fata pamântului o mare parte din comuna si împrejurimile sale pentru a avea acces la cel mai mare zacamant aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianura foarte toxica pentru extragerea aurului din roca, fapt ce ar putea fi un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economica din zona, însa unul cu potential fatal pentru mediul înconjurator si frumoasele peisaje din zona. Peste 2000 de oameni urmeaza sa-si piarda casele. Multi dintre ei au ales sa se mute în orasele mari, însa un grup mic de locuitori înfrunta Compania si îsi apara casele cu tot ce au. O lupta îndelungata dusa de oameni într-o comuna adânc divizata, unde falia dintre oponentii si suporterii proiectului minier desparte chiar si familii.



17:00
CHELTUIELI COMUNE (BELGIA, 2012) - 82 min

Synopsis: 
Filmul reconstituie viata dintr-un bloc de apartamente din Bucuresti, un martor autentic al consecintelor sociale si economice suferite de societatea romaneasca aflata in tranzitie. Sunt evocate povestile care anima vietile locuitorilor sai - aproape toti proprietari. In aceasta invitatie de a „pofti inauntru", publicul descopera personaje cu povestile lor, modul lor de viata, cu mentalitatile, dar si traiul lor de zi cu zi in calitate de proprietari: facturi de platit, tevi de reparat, un administrator mafiot, vecini bagareti, retele de solidaritate care se dezvolta. Filmul descrie foarte realist povesti de viata asa cum sunt ele traite astazi in Bucuresti.



19:00
GONE WILD (ROMANIA, 2012) - 84 min

Synopsis: 
În labirintul de ape care da nastere Deltei Dunarii pe teritoriul României se afla cea mai mare zona mlastinoasa a Europei, un paradis pierdut, adapostind o diversitate de plante si animale. Cei mai noi locuitori ai sai sunt caii, lasati sa alerge liber aici cu peste 20 de ani în urma. Lupta si dificultatile lor sunt urmarite prin ochii lui Ivan, un baiat din sat, care s-a atasat puternic de aceste animale. În mod ironic, pe masura ce caii strabat teritoriul în cautare de hrana si adapost, ei încep sa deterioreze padurile protejate din zona. Un conflict se naste între ecologisti si autoritatile locale care acum doresc sa extermine caii.



21:00
HELPING MIHAELA (FINLANDA, 2011) - 96 min

Synopsis: 
Un cersetor in pozitie de rugaciune starneste multe emotii extreme: vina, furie, compatimire, frustrare. Majoritatea oamenilor trec pe langa el pur si simplu, dar intotdeauna se gaseste cineva care vrea sa ajute. In film, regizoarea Hanna Maylett urmareste confruntarea dintre cersetorii de origine rroma si finlandezi bine intentionati si isi pune sub semnul intrebarii ideile legate de ajutorul dat la nesfarsit. Ajutand-o pe Mihaela este un film despre provocarile carora trebuie sa le faci fata atunci cand vrei sa ajuti pe cineva si despre intalnirea a doua lumi diferite.




DUMINICA, 27 IANUARIE

16:00
THE LAST STREET (GERMANIA/SPANIA, 2012) - 60 min

Synopsis:
In Barcelona, o ramasita a vechiului oras intra in Mediterana, despartind plaja urbana de noul port nautic si rezistand in felul sau atacurilor dezvoltarii imobiliare. Strazile marinaresti din La Barceloneta se intind in umbra apartamentelor unde inca vezi haine atarnand la uscat in balcoane si poti deosebi usor vecinii noi pentru ca ei "nu stiu cum sa le intinda corect". Locuitorii din La Barceloneta isi apara cartierul si isi povestesc vietile pregatindu-se pentru festivalul anual de pe strada lor, care depinde mai putin de birocratia orasului si mai mult de bunavointa celor care locuiesc aici. Aceste pensionare pun zambete pe buze si stiu fiecare colt al cartierului. Filmul face greul sa para usor captand esenta a ceva ce dispare, intre amintiri despre legende cu marinari si presimtirea modernitatii.



17:30
METRO (FRANTA/BRAZILIA, 2011)- 60 min

Synopsis: 
Ratacirile subterane ale unui student brazilian, care nu mai e chiar tanar si care, nestiind ce sa caute in viata, coboara in metroul parizian pentru a-i cunoaste pe cei pe care ii pretuieste cel mai mult... strainii. Timp de doi ani, cu o camera de filmat dupa el, a observat si a interactionat cu tot felul de „locuitori" ai metroului: pasageri, oameni care pun afise, persoane fara adapost, muzicieni, conductori de metrou, conversand adesea despre asteptarile lor de la viata. Rezultatul este un film care dezvaluie lumea eclectica a metroului dintr-un punct de vedere neobisnuit, glumet si personal.




19:00 
HE THINKS HE'S THE BEST (SUEDIA, 2011) - 58 min

Synopsis: 
Unchii Mariei Kuhlberg, Aldo si Carmine, se cearta de cand erau copii. La inmormantarea mamei lor, Carmine a incercat sa-l omoare pe Aldo, insa Vito, bunicul Mariei si tatal unchilor, a intervenit. Din acea zi, unchii nu si-au mai vorbit, insa Maria vrea sa-i faca sa se intalneasca si sa-si vorbeasca. Filmul recreeaza traseul familiei de la saracie, in Italia de sud, in anii '40, la noua patrie, Suedia, unde au de intampinat greutati. Maria Kuhlberg incearca sa afle daca membrii familiei ei, in ciuda mostenirii sociale violente, se pot reconcilia.



20:30
PHNOM PENH LULLABY (POLONIA, 2011) - 98 min

Synopsis: 
Toata lumea are un secret. Secretul viitorului. Cantec de leagan din Phnom Penh este povestea personala a unui barbat in cautare de iubire si acceptare. Ilan Schickman a plecat din Israel visand la o noua viata. Acum el locuieste in Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmera, Saran, si fiicele lor, Marie, de doi ani, si Jasmine, 6 luni, incercand sa-si castige existenta ca ghicitor ambulant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cum comentezi?