sâmbătă, 2 iunie 2012

Gala de deschidere a celei de-a 11-a editii a festivalului TIFF


          
          Cu toate ca vremea a fost incapatanata si voluntarii erau necajiti ca soarele se ascundea, Ursus Open Air a gazduit peste 1500 de persoane la Gala de deschidere TIFFGiurgiu era sigur ca ploaia se va opri si nu a anuntat nimic cum ca gala s-ar muta la cinema Florin Piersic (cum era anuntat). Ploaia s-a oprit si apoi a iesit curcubeul, numai bine ca astfel s-a putut pastra traditia deschiderii festivalului in Unirii.
          La intrare in piata cumparatorii de bilet si invitatii au primit cate un AperiTIFF si cate un album de fotografii al lui Serban Mestecaneanu „Orasul. Oamenii. Festivalul”.
Pentru inceput, Tudor Giurgiu a adresat multimii cateva cuvinte multumind voluntarilor in numar de 490 si sponsorilor, apoi a urmat o proiectie surpriza: scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), filmat in Cluj.
          Dupa emotionantul scurtmetraj Notes&Ties Orchestra a sustinut un minirecital de muzica de film (din care am recunoscut coloana sonora de la Indiana Jones si Stars Wars).
          Primul film SF - Le Voyage dans la Lune, Georges Melies  (1902) -  a fost proiectat la gala intr-o versiune color restaurata la care s-a lucrat trei ani de zile. Aceasta costisitoare si dificile restaurare a fost prezentata pentru prima data publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la nasterea artistului. Coloana sonora poarta semnatura formatiei AIR, care a compus muzica special pentru filmul mut de 16 minute.

Le Voyage dans la Lune, 
Autor foto: Diana Campean
          Am mai asteptat putin pana sa inceapa proiectia filmului „Despre oameni si melci” si frigul parca voia sa ne trimita acasa, dar nu ne-am impotrivit prea tare pentru ca Monica Birladeanu, Andi Vasluianu si Dorel Visan ne-au convins, prin jocul lor de scena, sa ramanem sa aflam deznodamantul povestii.
          Actiunea filmului se desfasoara in Cimpulung Muscel, pe un tren spre capitala si in uzina ARO. Filmul are multe momente amuzante si te prinde. S-au auzit rasete din toate colturile pietei si, la finalul filmului cand genericul inca rula, multa lume apluda.
          De la filmul asta sunt sanse mari sa pleci fredonand Boleroul lui Ravel. Ah, si nu ai cum sa uiti replica la care toti infriguratii au ras: "Te iubesc, da-n seara asta nu pot. Lucrez pentru export." 


"Despre oameni si melci" nu trebuie ratat, acesta ajungand pe marile ecrane in septembrie, dar mai poate fi vizionat si in cadrul festivalului vineri 8 iunie de la ora 20:15 la Cinema Florin Piersic.