marți, 6 noiembrie 2012

Documentarul polonez la Casa TIFF

Începând din 8 noiembrie, la ora 19:00 Centrul Raţiu pentru Democraţie proiectează la Casa TIFF în Cluj Napoca o serie de patru documentare despre modalităţile de exprimare a libertăţilor individuale în timpul regimului comunist în Polonia. Seria documentarului polonez este organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Adam Mickiewicz din Varşovia şi Casa TIFF.

Arta Libertăţii -8 noiembrie, ora 19:00
Arta libertăţii spune povestea celor mai dificile expediţii şi a celor mai spectaculoase ascensiuni, toate organizate în perioada în care socialismul atinsese apogeul în Polonia. Felul în care privaţiunile zilnice ale polonezilor au influenţat încrederea lor în sine şi diferenţa dintre echipele din Polonia şi cele din alte ţări sunt câteva din temele abordate.

Moda politică - 15 noiembrie, ora 19:00
Documentarul relatează poveştile celor identificaţi ca „saboteuri” ideologici de către autorităţi, urmărind evoluţia modei din anii în care şosetele colorate atrăgeau observaţii din partea autorităţilor, la fascinaţia faţă de moda pariziană a anilor ’60, copii teribili ai anilor ’70 şi stilul punk rock al perioadei marţiale.

Strigătul libertăţii - 22 noiembrie, ora 19:00
Strigătul libertăţii descrie viaţa din ultima jumătate a secolului XX pornind de la istoria muzicii rock şi de la cei care împărtăşeau prin ea un sentiment al libertăţii într-o societate plină de constrângeri.

Jucării - 29 noiembrie, ora 19:00
Joaca este un moment fundamental pentru dezvoltarea personală cu atât mai mult cu cât sub presiunea unui regim autoritar libertarea şi identitatea personală sunt păstrate cu greu. Documentarul prezintă legătura dintre creativitatea adulţilor de astăzi şi jucăriile pe care le-au avut în copilărie.

Filmele fac parte din seria „Guide to the Poles” realizată de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cum comentezi?