miercuri, 7 noiembrie 2012

SERILE FILMULUI GAY, a IX-a editie

Zeci de filme în premieră națională vor rula la singurul festival de film cu tematică gay din România, Serile Filmului Gay, începând cu 12 noiembrie 2012.

Ajuns la cea de-a noua ediţie, SERILE FILMULUI GAY, singurul festival de film cu tematică gay din România, ia start începând cu 12 noiembrie la Cluj-Napoca.

Nu mai puţin de 70 de filme, majoritatea în premieră naţională, au fost selectate să intre în competiţia din acest an, ele provenind din 18 ţări din Europa, America, Asia şi Africa. România este prezentă şi ea în secţiunea filmelor de scurt metraj cu trei pelicule, care le spun spectatorilor că există frumuseţe în micile gesturi de zi cu zi. Festivalul, care se va desfăşura timp de o săptămână până pe 18 noiembrie, aduce la Cluj-Napoca regizori şi producători din străinătate, dar şi un juriu internaţional care va desemna cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun documentar şi cel mai bun film de lung metraj.

“SERILE FILMULUI GAY nu este un festival exclusivist, făcut la o şuetă pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali sau persoane transgender. Este un festival deschis absolut tuturor şi care primeşte cu braţele deschise pe toţi care vor să cunoască îndeaproape lumea gay şi să se convingă că nu suntem bolnavi, nu avem trei picioare sau că nu toţi homosexualii se machiază strident şi se cred femei. Este o deschidere din partea noastră, un festival cu scop educativ iar educaţia se face, din punctul nostru de vedere, mai ales prin cultură.”, a declarat Miruna Mitu, selecţioner filme competiţie SFG 2012.

Un alt atribut unic al acestui eveniment este acela ca festivalul este organizat în exclusivitate pe bază de voluntariat, de către membri ai comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender) și prieteni ai acestora, voluntari în cadrul programului “Eu sunt! Tu?” al Fundaţiei Population Services International (PSI România). Acest lucru înseamnă că festivalul nu este unul comercial și intrarea la toate proiecţiile este liberă și deschisă pentru oricine.

În cadrul festivalul, o serie de evenimente conexe se va alătura proiecţiilor de filme: dezbateri, o seară de muzică şi poezie, evenimente comunitare, o acţiune ecologică intitulată sugestiv “Noi nu suntem împotriva naturii!” şi o expoziţie “Mail Art” care va călători pe parcursul săptămânii prin principalele cafenele şi baruri ale oraşului.

“Auzim prea des întrebarea: de ce este nevoie de evenimente cu specific gay. Într-un context în care doi din trei români se simt foarte inconfortabil sau inconfortabil în preajma unei persoane gay (CNCD, 2012), noi, persoanele din comunitatea LGBT, avem nevoie să învățăm despre noi înșine, despre sentimente, relaționare, viața socială, acceptare, discriminare, familie, și speranță. În același timp, restul lumii poate învăța despre noi, urmărind împreună filmele din festival. Este cea mai buna punte deasupra prejudecăților, stigmatizarii și fricii de diversitate” a declarat Tudor Kovacs, manager program “Eu sunt! Tu?”

Locaţiile alese pentru vizionarea filmelor sunt şi ele neconvenţionale, organizatorii propunându-şi să vină în întâmpinarea publicului cinefil, în locurile dragi ale acestuia. Casa TIFF, British Council, Insomnia Cafe şi clubul Delirio au fost astfel alese pentru a satisface gusturile şi exigenţele unui public cult şi deschis la dialog. Tot acest public va avea prilejul să-şi voteze pelicula favorită pentru trofeul publicului.

Cei interesaţi vor putea găsi mai multe detalii despre filme, trailer-ele acestora, precum şi programul complet al festivalului pe website , iar pagina de Facebook le va sta la dispoziţie cu noutăţi în timp real.

Despre organizatori: Tot acest festival este organizat de un grup de voluntari LGBT din Cluj şi prietenii acestora. Iniţiat în urmă cu aproximativ 10 ani, el se ocupă de implementarea unor proiecte comunitare în Cluj, cu scopul de a creşte nivelul de acceptare şi integrare socială a persoanelor LGBT. Grupul de voluntari funcţionează cu sprijinul programului “Eu sunt! Tu?” al Fundaţiei Population Services International, filiala română (PSI România).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cum comentezi?