luni, 22 octombrie 2012

Comedy Cluj 2012 și-a desemnat câștigătorii!

Competiţiile din acest an s-au încheiat. 
Aceștia sunt câştigătorii: 


1.   Cel mai bun scurtmetraj studenţesc: Până când moartea ne va despărţi (Argentina), regia: Carolina Carrilo
2.   Premiul pentru Cel Mai Bun Film: Chinese Take-Away/Un cuento chino (Argentina/Spania, 2011, regia Sebastian Borenzstein).
3.   Cea mai bună regie: Isterie (Marea Britanie/Franţa/Germania), regia: Tanya Wexler
4.   Cel mai sub scenariu: Ucigându-l pe Bono (Marea Britanie/Irlanda), regia: Nick Hamm, scenariu: Dick Clement, Ian La Frenais, Simon Maxwell
5.   Cea mai bună actriță: OZN în ochii ei (Germania), regia: Xiaolu Guo, actriţă: Ke Shi
 (6) Premiul de excelenţă: Horaţiu Mălăele

     După 9 zile pline de film, Comedy si-a luat rămas bun de la public prin decernarea premiilor la Cinema Florin Piersic. Sala nu a fost plina ochi, asa cum a fost la deschidere, au existat și mici probleme tehnice dar, intr-un final, a iesit o seara de pomina!

     Directorul executiv, Horatiu Dan, a mulțumit partenerilor pentru ajutor și a poftit pe scenă sefii de departamente pentru o tură de aplauze binemerite din partea publicului. 

     Ce mă deranjează personal e faptul că festivalul e, de fiecare data când se discută pe scena, comparat sau pus in același context cu TIFF-ul. Da, întelegem și iubim perioada TIFF-ului și faptul că a crescut mare și se întâmplă multe evenimente în cadrul lui, dar faceti bine și realizați că atunci când sunteti la Comedy sunteți la Comedy și cand sunteți altundeva, sunteți altundeva. Iubiti-l independent, nu prin comparații sau asemănări.

     A urmat cine-concertul “Retour de flamme” prezentat și (în)cântat la pian de către Serge Bromberg care ne-a purtat prin operele cinematografice ale altor timpuri, naive sau incredibil de moderne.  Serge Bromberg este cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, a fost directorul artistic al Festivalului de filme de animație de la Annecy timp de 10 ani, este curatorul programelor de filme mute la Arte și regizor de film. Dar înainte de toate este specialist în restaurarea filmelor și prin compania sa, Lobster films (http://www.lobsterfilms.com/ ) a avut ocazia să lucreze la restaurarea a sute de filme, între care primul film sonor din istoria cinematografiei, Cântărețul de jazz, toate filmele lui Jean Vigo, șase filme ale lui Kurosawa și mai recent, Călătoria în lună al lui George Melies. (sursa info: http://libersaspun.3netmedia.ro/)

     Ne-a prezentat zece scurtmetraje care de care mai special si mai surprinzator. Fiecare filmuleț era mai întâi prezentat și apoi proiectat pe marele ecran, imaginile fiind acomaniate de pian.

     Trip Down Market Street Before the Fire - Miles Brothers (1906) din San Francisco mi s-a parut, de departe, cel mai spectaculos. Primul scurt metraj prezenta imaginile filmate dintr-un tramvai care avanseaza pe șine. În perioada respective barbații nu ieșeau pe stradă fără pălărie, nu existau semafoare și reguli de circulație – fiecare mergea cum putea, astfel că am văzut în imagini caruțe care ii tăiau calea tramvaiului ba din stânga, ba din dreapta. Oamenii treceau printre mașini foarte relaxați și totul era în ordine pe strada aia; îmi amintesc numai chipuri luminoase prinse-n cadru. Chapeau!


     După cele zece scurtmetraje ingrijite si restaurate cu mare grijă, a urmat o surpriză. Gertie the Dinosaur (Winsor McCay, 1914) prima animație care prezintă un dinozaur cu personalitate. Serge Bromberg a adus pe scena un bici si un dovlecel pe care le-a folosit pentru a interactiona cu Gertie. Ce a ieșit a fost pur si simplu WOW,  toti cei din sală eram prinși bine în magia momentului si nu ne venea să credem ce se întâmpla in fața ochilor nostri.







Fotograf: Mihaela Coste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cum comentezi?