duminică, 6 mai 2012

Le havre



          Cand vine vorba de filmul european, cunostintele mele tind spre zero. Nu auzisem de Aki Kaurismaki pana sa vad "Le Havre". E unul din cei mai importanti regizori din Finlanda si nu mai facuse un film frantuzesc din 1992 (La Vie de Boheme). Sunt curios daca Le Havre va avea succesul la public pe care l-a avut Intouchables (neasteptat de multa lume a venit la el).

          Marcel Marx (André Wilms) e eroul acestei povesti. De meserie lustruitor de pantofi (rara meserie pe la noi), destinul lui se intersecteaza cu cel al lui Idrissa (Blondin Miguel), un imigrant ilegal in cautarea Londrei. Le Havre e cel mai mare port francez de containere (container=mijloc de transport pentru imigranti in cazul de fata).

          Desi oamenii din cartierul in care se petrece actiunea se chinuie sa isi dramuiasca banii, felul in care se ajuta unul pe altul in caz de necaz e de admirat. Tot de amirat e si efortul pe care il face Marcel pentru a-l ajuta pe Idrissa sa ajunga in Londra. Primul animal lansat in spatiu isi face aparitia prin acest film (sau poate doar un alt caine cu acelasi nume), iar concertul caritabil din film a lui Little Bob e un mare plus (Little Bob rocks).

          Nu-i pentru toata lumea aceasta pelicula, nu te face sa razi in hohote sau sa te minunezi de efectele speciale. Ceea ce reuseste sa faca e sa te faca sa iti pui unele intrebari despre societatea in care traim.


Nota: 7,03
Se merita?: Decat sa faci ceva neproductiv