duminică, 2 septembrie 2012

Noaptea Albă a Filmului RomânescNoaptea Albă a Filmului Românesc, un eveniment care va prezenta producţii premiate la cele mai importante festivaluri de gen, se va desfăşura pe 14 septembrie, în mai multe cinematografe din Capitală, dar şi din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Pentru al doilea an consecutiv, Cluj-Napoca va fi gazda celei mai lungi nopţi dedicate producţiilor autohtone.
Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum Noaptea Albă a Bucureştiului, Noaptea Albă a Muzeelor şi Noaptea Albă a Galeriilor, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.


Numărul de spectatori înregistraţi în ediţiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria, precum şi la Casa TIFF, cel mai nou şi mai activ spaţiu cultural din Cluj, inaugurat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Programul evenimentului este compus atât din producţii recent lansate pe marile ecrane, cu un palmares impresionant sau care s-au bucurat de succes la public, cât şi din filme clasice, care au influenţat generaţii de artişti. Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2012.

În maratonul filmelor româneşti mai sunt incluse "Toată lumea din familia noastră", în regia lui Radu Jude, distins cu Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului Internaţional de la Sarajevo, "Undeva la Palilula", debutul regizoral al apreciatului regizor de teatru Silviu Purcărete, "Crulic, drumul spre dincolo", prima animaţie autohtonă din ultimii 20 de ani, a cărei regie este semnată de Anca Damian, "Visul lui Adalbert", o comedie neagră regizată de Gabriel Achim, şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, câştigător a două trofee la Festivalul de la Locarno.

Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor şi o selecţie a celor mai proaspete documentare, printre care "Un gând, un vis, Doyle..şi-un pix" (regia: Bogdan Ilie-Micu), distins cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2012, "Păcătoasa Teodora" (regia: Anca Hirte) nominalizat la premiile Gopo 2012, şi "8 Martie" (regia: Alex Belc), film ce ilustrează o zi de muncă a unor femei din România Capitalistă în patru oraşe, foşti piloni ai Epocii de Aur a industriei socialiste româneşti.

Printre scurtmetrajele proiectate se numără "Blu" (r. Nicolae Constantin Tănase), distins cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj la TIFF 2012, "Hello Kitty" (regia: Millo Simulov), recompensat la Gopo 2012 cu premiul "Tânără Speranţă", şi "Chefu", o comedie regizată de Adrian Sitaru.

Sursa: comunicat de presa