duminică, 29 aprilie 2012

Vechi, da' bune #1


          De ce aceasta rubrica, poate va intrebati. Unele filme nu trebuie ratate, alb-negru\color, hollywoodiene\europene, block-bustere\rateuri de casa, we dont judge, or fi ele vechi, dar sunt mult mai bune decat majoritatea filmelor contemporane.



          Prima recomandare este filmul lui Frank Capra: "It Happened One Night". Ce fisa mi-a picat recent: comediile romantice devin din ce in ce mai proaste si e pacat. De asta ne indreptam privirile spre acest film, care intra lejer in all time top 5 romantic comedies.

          Nimeni nu avea cine stie ce asteptari de la film la vremea lui, multi actori refuzand roluri in el (Robert Montgomery a refuzat rolul lui Peter, iar Myrna Loy rolul Frumoasei Ellie). Nici succes la box-office nu a avut la inceput, dar cu ajutorul reclamei din gura in gura a fost un hit. Pana acuma doar 3 filme au castigat oscarul la cele 5 categorii majore(Regizor, Actor, Actrita, Scenariu, Film): The Silence of the Lambs, One Flew Over the Cuckoo's Nest si ta da... It Happened One Night.

Synopsis: Mostenitoarea rasfatata Ellie Andrews (Claudette Colbert) fuge de taica-sau, care incearca sa-i anuleze mariajul impulsiv al ei cu un aviator. Pe drumul ei spre New York se intalneste cu un ziarist sarmant Peter Warne (Clark Gable), care incearca sa profite de pe urma ei.

          Filmul a fost a 6-a colaborare dintre Capra si scenaristul Robert Riskin, ei lucrand dupa aceea la alte 6 pelicule , printre care si un alt oscar al lui Capra "You Can't Take It With You". "It Happened One Night" nu a inventat comedia romantica, doar a perfectionat-o. Pe langa performantele remarcabile ale lui Gable si Colbert va va ramane in cap dupa vizionarea acestui film si piesa cu flying trapeze. Daca vreti sa va relaxati uitandu-va la un film clasic si nu va deranjeaza faptul ca e alb-negru nu ratati "It Happened One Night"

Fun Fact: Friz Freleng(expert in animatie) a sustinut ca acest film l-a inspirat in crearea diferitelor personaje ale lui, printre care se numara si Bugs Bunny (personalitatea lui Oscar Shapeley din film si felul de a vorbi a lui Gable in timp ce manca un morcov)

Nota: 8,16

P.S.: "Oh, he floats through the air
With the greatest of ease,
This daring young man
On the flying trapeze;"